Raskausviikko 26

26 raskausviikkona sikiö on 23 viikon ikäinen. Sikiön silmät ovat nyt muodostuneet ja avautuvat lähiviikkojen aikana. Sikiö alkaa erottaa valaistuksen muutoksia. Painoa on kertynyt sikiölle noin 850 g ja pituutta 32 cm. Sikiöllä on vielä hyvin tilaa liikkua. Sikiö liikkuu paljon, joka on hyvä merkki. Odottavan äidin tunteet välittävät sikiölle, koska äidin kehon eri tunnetilojen tuottamat hormonit välittyvät napanuoran kautta sikiölle.

Sikiön ihon läpi kuultavuus on vähentynyt. Näkö on jo niin kehittynyt, että sikiö saattaa reagoida valoon. Sikiön kasvaessa vatsa alkaa painaa yhä enemmän, joka siirtää kehon painopistettä eteenpäin. Kehon painopisteen siirtyessä edemmäksi odottava äiti alkaa nojata taaksepäin pitääkseen tasapainon. Taaksepäin nojaaminen rasittaa selkää, joka voi aiheuttaa selkäkipuja. Nukkumisjaksot ovat yleensä 26 raskausviikolla pidentyneet sikiöllä ja ne saattavat seurata odottavan äidin unirytmiä.

On tärkeää panostaa myös ruokavalion suunnitteluun, koska hyvin suunnitellun ruokavalion avulla voidaan taata kehittyvän sikiön kasvuun ja kehitykseen tarvittavien ravintoaineiden saanti. Odottavan äidin ruokavalioon olisi hyvä kuulua riittävästi vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja. Viljaa sisältävät ruuat, kuten leivät olisi hyvä täysjyväviljaa.

On esimerkiksi suositeltavaa välttää syömästä suuria määriä akryyliamidia sisältävää ruokaa, kuten ranskalaisia, sipsejä ja keksejä, koska niiden on havaittu alentavan syntyvän lapsen painoa, jonka uskotaan olevan yhteydessä moniin haitallisiin terveysvaikutuksiin lapsen kasvaessaan. Akryyliamidia syntyy, kun valmistetaan tärkkelystä sisältävää ruokaa korkeissa lämpötiloissa.