Raskausviikko 38

38 raskausviikkona sikiö on 35 viikon ikäinen. Lapsen syntymä ei ole ennenaikainen, jos syntymä tapahtuu tällä viikolla tai sen jälkeen. Sikiön kasvu alkaa hidastumaan, ja tässä vaiheessa pääasiassa kasvaa enään sikiön rasvakerros. Sikiön iho on jo pigmentoitunut.

Sikiän aivot ja hermostot jatkavat myös kehitystään, mutta ne kehittyvät koko lapsuuden ajan. Sikiö painaa jo noin 3 kg ja päivässä painoa tulee lisää noin 30 grammaa. Lapsivesi vaihtuu muutaman tunnin välein ja se koostuu sikiön virtsasta ja erittyvästä keuhkonesteestä.

Odottava äiti joutuu yleensä yöllä käymään lyhyen ajan välein virtsaamassa, eikä kunnollista nukkumisasentoa tunnu löytyvän. On hyvä muistaa huolehtia edelleen riittävästä ravinnon ja ravinteiden, kuten vitamiinien, magnesiumin ja raudan riittävästä saannista.

Tulevan lapsen syntymä on tapahtuu muutamien viikkojen sisällä. Se milloin syntymä tapahtuu tarkalleen riippuu osittain geeneistä. Tupakoivilla äideillä saattaa olla istukassa kalkkikertymiä ja kuollutta kudosta, joka hidastaa sikiön kasvua, jonka takia syntymä tapahtuu yleensä myöhemmin, kuin tupakoimattomalla äidillä.