Raskausviikko 1

Ensimmäinen raskausviikko alkaa viimeisten kuukautisten ensimmäisestä vuotopäivästä. Itse hedelmöitys tapahtuu myöhemmässä vaiheessa raskautta. Jos suunnittelet raskaaksi tulemista niin lopeta alkoholin käyttö ja tupakointi jo viimeistään tässä vaiheessa. Raskauden aikana mitään varmaa turvarajaa päihteiden käytölle ei voida määritellä, jonka takia alkoholin käytön lopettaminen kokonaan koko raskauden ajaksi on suositeltavaa.

Alkoholin käyttö lisää keskenmenon riskiä, kohdun ja sikiökalvojen tulehdusvaaran. Lisäksi alkoholin käyttö saattaa aiheuttaa sikiön kasvun hidastumista, epämuodostumisia, aivojen alikehittyneisyyttä ja hapenpuutetta, joka aiheuttaa aivovauriovaaran ja jopa mahdollisesti sikiön kuoleman.

Tupakointi ei ole suositeltavaa, koska tupakassa oleva nikotiini heikentää kohdun ja istukan verenkiertoa, joka heikentää sikiön hapensaantia supistamalla verisuonia. Tupakoivalla keskenmenon riski on 2-3 kertaa todennäkäisempi kuin raskaudenaikana tupakoimattomalla äidillä.

Kahvin käyttö raskausaikana ei ole vaarallista, jos annokset eivät kasva poikkeuksellisen suuriksi. On myös tarpeen selvittää lääkärin kanssa keskustelemalla, mitä mahdollisesti tarvitsemisia lääkkeitä on turvallista käyttää myös raskausaikana.

Itsehoitolääkkeitä ei kannata käyttää ilman lääkärin lupaa, ellei lääkepakkauksessa selkeästi ole todettu hoitoa turvalliseksi käytettäväksi raskaudenaikana, koska lääkkeisiin liittyvät riskit pitää aina arvioida tapauskohtaisesti.