Raskausviikko 21

21 raskausviikolla sikiö on 18 viikkoa vanha. Sikiölle kehittyy ruskeaa rasvaa ihon alle pääasiassa kaulan, rintakehän ja nivusten alueella. Sikiön ihoa peittää kina, joka on voidemainen rasvakerron, joka sisältää ihosoluja ja rauhasten öljyä. Kina suojaa sikiötä infektioilta raskauden aikana.

Tyttö lapsille kehittyy 21 raskausviikon aikana valmiiksi kohtu ja emättimen muodostuminen alkaa. Välillä sikiö saattaa liikkua ja potkia. Sikiön sydän sykkii noin 120–140 kertaa minuutissa ja sikiö painaa noin 450 g sekä on noin 23 cm pituinen. Silmäripset ovat jo kasvaneet. Sikiön liikkeet ovat tunnettavissa jopa useita kertoja päivässä ja liikkeiden määrä lisääntyy koko ajan.

Äidin maitorauhaset ovat kehittyneet viimeisten viikkojen aikana ja ne kehittyvät edelleen. Kehitykset näkee siitä, että verisuonet näkyvät rinnoissa selvemmin ja osalla tulevista äideistä saattaa erittyä pieniä määriä maitoa. Nännit myös tummenevat ja kasvavat hormonien seurauksena.

Odottava äiti saattaa hikoilla normaalia enämmän, erityisesti yöllä. Hikoilun takia on hyvä muistaa juoda riittävästi vettä, ettei tule nestehukkaa. Kilpirauhanen toimii normaalia aktiivisemmin, koska elimistön aineenvaihdusta on aktiivisempaa, joka aiheuttaa hikoilua. Hikoilu poistaa kehosta jäteaineita.