Raskausviikko 20

20 raskausviikolla sikiö on 17 viikkoa vanha ja untuvakarvoitus peittää nyt suurimmalta osin sikiön kehon. Ihon alle sikiölle kehittyy pikkuhiljaa rasvakerron, joka auttaa lasta pitämään syntymän jälkeen elimistön lämpimänä. Sikiön suolistoon kerääntyy jäteaineita, kuten kuolleita soluja ja ruoansulatusnesteitä, joista muodostuu syntymän jälkeen lapsen ensimmäinen uloste eli lapsenpihka.

Raudanpuute saattaa vaivata tässä vaiheessa raskautta, jonka takia on hyvä lisätä raudan määrä syömällä rautapitoisenpaa ruokaa ja syömällä rautatabletteja. Raudanpuuteen oireisiin kuuluu mm. väsyminen. Odottavan äidin päivittäin saatavan raudan määrän tulisi olla vähintään 30–40 mg/vrk, jota ei ole yleensä mahdollista saada pelkästään ruuan kautta.

Raskausviikon 20 jälkeen syntymään asti on raskausmyrkytys mahdollista, mutta suurimmillaan myrkytyksen riski on viimeisillä raskausviikoilla. Raskausmyrkytys ilmenee 5-10 prosenttia raskauksista, ja suurin osa tapauksista on lieviä. Raskausmyrkytyksen oireita ovat odottavan äidin verenpaineennousu, nopea painonnousu ja päänsärky. Hoitamattomana raskausmyrkytys saattaa heikentää istukan toimintaa, joka hidastaa sikiön kasvua.