Raskausviikko 29

29 raskausviikolla sikiö on 26 viikon ikäinen. Painoa on kertynyt jo noin 1300 g ja pituutta noin 37 cm. Sikiö osaa jo avata ja sulkea silmiään, imeä ja niellä. Sikiön keuhkot ovat alkaneet olla valmistautumaan kohdun ulkopuoliseen elämään. Kohdussa on vielä hyvin tilaa liikkua. Jos ennenaikainen syntyminen tapahtuisi tässä vaiheessa niin lapsi selviytyisi yli 90% todennäköisyydellä hengissä.

Useat odottavist äideistä kärsii närästyksestä, joka johtuu ruokatorven ja manalaukun välissä olevan sulkijalihaksen heikentymisestä, jonka takia mahahapot pääsevät ruokatorveen aiheuttaen närästystä. Närästystä voi ehkäistä syömällä vahvasti maustettuja ruokia.

Tulevina viikkoina ranteesi ja sormesi saattavat olla kipeät tai tunnottomat, joka johtuu rannekanavaoireyhtymästä, johon liittyy turvotus ranteen hermojen ympärillä. Oireyhtymä voi johtua toistuvista liikeradoista tai nesteen kerääntymisestä elimistöön.

Oireyhtymässä rannekanava turpoaa, joka puristaa ranteen ja sormien hermoja. Kivun pitäisi hävitä viimeistään synnytyksen jälkeen. Oireita voi helpottaa välttämällä nukkumasta käden päällä sekä välttämällä toistuvia liikkeitä, kuten kirjoittamista.