Raskausviikko 30

30 raskausviikolla sikiö on 27 viikon ikäinen. Kuuntelemalla rauhallista musiikkia rentoutuakseen, myös sikiö rauhoittuu. Sikiön pää ei ole enään iso verrattuna muuhun kehoon, vaan se on suhteessa kehoon lähes oikean kokoinen. Aivot kasvavat nopeata tahtia ja keuhkot ovat jo kehittyneet lähes valmiiksi.

Sikiön keho pyöristyy, koska ihon alla oleva rasvakerros kasvaa. Sikiön virtsarakon painamisen takia odottava äiti joutuu käymään usein vessassa virtsaamassa. Sikiö harjoittelee rintakehän liikkeitä, eli tekee hengitysharjoituksia, jotka tapahtuvat yhä säännöllisemmin. 30 raskausviikolla sikiö painaa noin 1500 g ja on noin 38 cm pitkä.

Odottavalla äidillä on yleensä ummetusta, joka johtuu suolistoon kerääntyneestä nesteestä. Kohtu kasvaa jatkuvasti, jonka takia kohtu painaa yhä enemmän verisuonia, joka voi aiheuttaa suonikohjuja, jotka ovat yleensä perinnöllisiä. Suonikohjujen tulemista voi ennaltaehkäistä välttämällä samassa paikassa istumista tai seisomista pitkän aikaa, käyttämällä löysiä vaatteita, pitämällä jalat koholla levätessä, liikkumalla säännöllisesti ja käyttämällä tukisukkia.