Raskausviikko 11

11 raskausviikkosta lähtien alkio kutsutaan sikiöksi, koska kaikki rakenteet ovat nyt muodostuneet. Sikiö on nyt kahdeksan viikon ikäinen. Sikiön aivot muodostuvat nyt kahdesta puolikkaasta. Sikiön liikkeet eivät ole enään tahdosta riippumattomia, vaan aivot hallitsevat sikiön liikkeitä. Sikiön pää on kooltaan samaa kokoluokkaa kuin muu keho. Kieli on jo melko kehittynyt. Suun avaamisen tarvittavat lihaksen ovat jo niin pitkälle, että sikiö voi avata suunsa.

Raskausviikolla 11 sikiön rustot jatkavat kehittymistä pikkuhiljaa luuksi, ja sikiön ihokerros jatkaa kasvuaan, sekä sydän lyö noin 110-160 kertaa minuutissa. Odottavan äidin rinnat saattavat suurentua niin paljon, että täytyy hankkia isommat rintaliivit, sekä rinnat saattavat olla myös arat.

Monet odottavista äideistä tulee tavallista herkempiä mielialan vaihteluille, joka voi johtua osin hormeneista, väsymyksestä, stressistä ja joidenkin ravintoaineiden puuttesta, joka saattaa johtua osin liian rajoittuneesta ruokavaliosta.

Raskauden aikana saattaa jossain vaiheessa vaivata magnesiumin puute, jonka puute ilmenee yleensä väsymyksenä, hermostuneisuutena, keskittymisvaikeuksina tai stressipäänsärkynä. Magnesium auttaa yleensä myös lihaskrampeihin, suonenvetoihin sekä jalkojen levottomuuteen. Vielä painonnousu ei ole kovin nopeaa, mutta se nopeutuu hiljalleen loppua kohden.

On tärkeää muistaa syödä monipuolisesti ja tervellisesti, koska sikiön kasvu vaatii paljon ravinteita. On suositeltavaa välttää syömästä suuria määriä akryyliamidia sisältävää ruokaa, kuten ranskalaisia, sipsejä ja keksejä, koska niiden on havaittu alentavan syntyvän lapsen painoa, jonka uskotaan olevan yhteydessä moniin haitallisiin terveysvaikutuksiin lapsen kasvaessaan.