Raskausviikko 13

13 raskausviikolla sikiölle kasvavat hiukset ja kynnet, sekä sikiön oma hormonituotanto käynnistyy. Kurkku ja äänihuulet ovat alkaneet muodostumaan. Sikiö on 10 viikon ikäinen. Sikiön kasvoihin on kehittynyt suu, nenä ja silmät. Sikiölle on kehittynyt hikirauhaset, jotka eivät kuitenkaan vielä tuota hikeä. Sikiö kehittää lihaksia liikkumalla aktiivisesti.

Kohtu painaa virtsarakkoa, jonka takia vessassa tarvitsee käydä usein. Odottavan äidin seksihalut kasvavat yleensä raskauden aikana. Usein raskauden aikana ilmenee erilaisia ruokaan liittyviä mielitekoja, jotka ilmenevät jonkin ruuan yhtäkkisenä haluamisena.

Sikiön monet tärkeät elimet ovat jo alkaneet kasvaa 13. raskausviikolla, joten keskenmenon riski on jo pienentynyt merkittävästi, koska suurin osa keskenmenoista johtuu sikiön elimien kasvussa tapahtuneesta häiriöstä. Sydämen ääniä voidaan luotettavasti kuunnella sikiön sydänäänien kuuntelulaitteella tällä raskausviikolla.

Odottavan äidin raskauspahoinvointi on jo yleensä loppunut tässä vaiheessa, mutta tässä vaiheessa olo saattaa olla muuten huono, koska ruuansulatuskanavan lihakset rentoutuvat estrogeenin ja progesteronin vaikutuksesta, joten ruoka kulkee suoliston läpi hitaammin, jonka takia elimistö käyttää ravinnon tehokkaammin.