Raskausviikko 18

18 raskausviikon alussa sikiö on 15 viikkoa vanha ja painoa on kertynyt jo 150 grammaa. Sikiölle on alkanut kasvaa rasvavarasto, joka antaa suojaa kylmyydeltä ja antaa energiaa tarvittaessa. Talirauhaset tuottavat sikiölle ihoa suojaavan rasvamaisen suojakerroksen, joka suojaa tulevan lapsen ihoa syntymään saakka.

Seuraavan kahden viikon aikana odottava äiti yleensä viimeistään tuntee sikiön liikkeet ensimmäistä kertaa, mutta vähintään kerran aikaisemmin synnyttäneet voivat tuntea sikiön liikkeet paljon aikaisemminkin.

Seuraavan kahden viikon aikana yleensä tehdään sikiölle ultraäänitutkimus, jota kutsutaan yleensä rakenneultraksi, koska siinä tutkitaan sikiön rakenne. Tutkimuksessa tutkitaan kallo, selkäranka, raajat sekä sisäelimet, kuten munuaiset, vatsalaukku, virtsarakko ja sydän. Tutkimuksessa selvitetään myös raskauden kesto, istukan sijainti ja lapsiveden määrä.

Ultraäänitutkimuksessa saadaan selville 50–60 prosenttia sikiön rakennevioista. Tässä vaiheessa ultraäänessä saadaan usein myös selville sikiön sukupuoli. Sukupuolta ei aina saada selville, joka voi johtua esimerkiksi siitä, että sikiö on sellaisessa asennossa ettei sukupuolielimet näy ultraäänitutkimuksessa.

18 raskausviikosta lähtien neuvokäynneillä mitataan kohdun pohja, joka tehdään seuratakseen sikiön kasvua. Mitta kirjataan ylös, ja jos käyrässä esiintyy suuria poikkeamia, mietitään ovatko jatkotutkimukset tarpeen. Kasvussa voi esiintyä pieniä poikkeamia, vaikka kasvu sujuisi muuten normaalisti.