Raskausviikko 19

19 raskausviikolla sikiö on 16 viikkoa vanha. Sikiön koko ja voimat ovat jo tai tulevat kohta olemaan sillä tasolla, että odottava äiti tuntee lapsen potkut. Myös sikiön ruuan tarve on kasvanut, joten napanuora kasvaa myös ja muuttuu paksummaksi. Painoa on kertyyt noin 260 grammaa ja pituutta noin 18 cm.

Sikiön elimistön vastustuskyky alkaa kehittymään, ja elimistö alkaa tuottamaan vasta-aineita. Raskausviikolla 19 sikiön sormenjäljet ovat jo kehittyvät sellaisiksi, kuin ne ovat syntyessä ja koko loppuelämän ajan.

Odottavan äidin iho venyy pikkuhiljaa, jonka takia ihoon tulee raskausarpia. Raskausarvet ovat punaisia, mutta synnytyksen jälkeen ne alkavat häviämään. Liikkuessa saattaa hengästyä normaalia nopeammin, joka johtuu aineen vaihdunnan muutoksista.

Raskauden aikana saattaa ilmestyä maksaläiskiä, jotka ovat tummia pigmenttiläiskiä, jotka ovat myös yleisiä, ja ne häviävät yleensä synnytyksen jälkeen, mutta maksaläiskät on hyvä suojata auringolta esimerkiksi auringonsuojavoiteella, koska liika altistuminen auringon UV-säteille saattaa tehdä pigmenttiläiskistä pysyviä.

Kohdun kasvaessa nivelsiteet joutuvat joustamaan, joka voi aiheuttaa joskus kovaa kipua tai särkyä alavatsassa, josta ei tarvitse olla turhaa huolissaan. Kipu ilmenee yleisimmin liikkuessa ja nopeasti asentoa vaihtaessa. Kipuun auttaa lepo ja välttämällä nopeita liikkeitä erityisesi esimerkiksi tuolilta noustaessa.