Raskausviikko 5

Viidenellä raskausviikolla saattaa alkaa ilmetä useita raskausoireita, kuten pahoinvointi, väsymys ja rintojen arkuus ja raskauden eri oireisiin sopeutuminen alkaa hiljalleen, mutta kaikilla ei vielä tule tässä vaiheessa raskausoireita. Tässä vaiheessa raskaustestin tulos on yleensä jo luotettava.

Alkio on kahden viikon ikäinen ja se on tässä vaiheessa vielä litteä. 5. raskausviikon loppupuolella alkiolle on kehittynyt kolme solukerrosta. Ensimmäisestä solukerroksesta tulee kehittymään hengitys- ja ruuansulatuselimistö. Toisesta solukerroksesta kehittyvät luusto, lihaksisto, sukupuolielimet, munuaiset ja verenkiertoelimistö. Kolmannesta solukerroksesta kehittyvät hiukset, iho, aivot ja selkäranka.

Lähiviikkoina on ensimmäinen neuvolakäynti. Ensimmäisellä neuvolakäynnillä tehdään verenpaineen mittaus, verikokeet, virtsatutkimukset sekä painon mittaus, ja seuraavilla neuvola käynneillä tehdään myös sikiön sydänäänten kuuntelu ja kohdunpohjan korkeuden mittaaminen. Alkio on noin 0,5-1 mm pituinen ja se painaa noin 40 g.