Raskausviikko 6

6 raskausviikolla odottava äiti saattaa tuntea väsymystä. Väsymys johtuu raskauteen liittyvien hormonien lisääntymisestä, joita ovat mm. keltarauhashormoni ja estrogeeni. Aamupahoinvointi on myös yleistä tässä vaiheessa. Oireet alkavat vähentyä vastaa muutaman viikon kuluttua. Ensimmäisen kerran ultraäänitutkimus saatetaan tehdä jo tällä viikolla, mutta vielä ultraäänessä ei välttämättä näy mitään, joten ei kannata huolestua, jos mitään ei vielä näy ultraäänitutkimuksessa.

Raskauden ensimmäisinä kuukausina keskenmenon riski on todennäköisimmillään, joten raskaudesta ei usein kerrota tutuille heti, koska mahdollisesta keskenmenosta ei haluta keskustella, kun taas osa jakaa tiedon tuttujen kanssa heti, kun raskaustestin tulos on positiivinen. Se missä vaiheessa raskaudesta kertoo muille, on jokaisen itsensä parhaaksi katsomansa hetki.

Tämän raskausviikon alussa alkio on kolmen viikon ikäinen, ja alkion sydän alkaa lyömää raskausviikon loppupuolella. 6 raskausviikon loppupuolella muodostuvat etu-, keski- ja taka-aivot. Etuaivot huolehtivat muistista ja ajattelusta. Keskiaivot huolehtivat signaaleista ja lähettävät ne oikeaan päätöspaikkaan.

Taka-aivot huolehtivat kehon lämmönsäätelystä, hengitysrytmistä ja lihasliikkeistä. Tässä vaiheessa suhteutettuna alkion kokoon alkion kasvo on todella nopeaa. Alkion koko kolminkertaistuu tällä viikolla. Uusia neuroneja eli hermosoluja muodostuu noin 100 000 kappaletta minuutissa. Alkio on tällä viikolla noin 1-3 mm pituinen.

Ensimmäinen neuvolakäynti on muutaman viikon sisällä. Ensimmäisellä neuvolakäynnillä tarjotaan yleensä mahdollisuutta osallistua sikiön kehityshäiriöiden seulontatutkimuksiin, joka on vapaaehtoista. Tehtävät tutkimukset vaihtelevat eri kunnissa.